Valnøttbrød til julefrokosten

IMG_8000Dette nydelige brødet er kjempegodt til julebordet. Lag deigen i kveld så har du ferskt brød i morgen tidlig.

  • 600 gram siktet hvetemel
  • 75 gram siktet rugmel
  • 1/4 ts tørrgjær
  • ca 1,5 ts havsalt
  • 100 gram valnøtter, grovt hakket
  • 1/2 ts honning
  • 5,5 dl romtemperert vann

Bland alt lett sammen i en bolle. La stå lunt på kjøkkenbenken i minimum 12 timer. Gjerne over natten. Om du gjør dette midt i uka, baker du bare ut brødet på ettermiddagen.

Hell deigen ut på melet bakebord. Jeg bruker et bakepapir, så slipper du griset på benken. Brett  deigen sammen i flere omganger for å gi deigen spenst. Ha den tilbake i bollen sammen med litt ojle i bunnen. Sett til etterheving på et lunt sted i ca. 2 timer. (Etterhevingen kan fint droppes.)

Forvarm ovnen og jerngryten på 250 grader, varmluft. Pass på at gryten din tåler opp til 250 grader. Noen jerngryter kommer med en plastknott og den tåler ikke mer enn 200 grader. Har du en knott i stål, fungerer dette utmerket.
Når ovnen er varm og deigen er ferdig hevet, gjør du klar gryten og strør litt mel i bunnen før du heller i deigen. Strø evt over litt flaksalt. Ha på lokk og stek på nederste rille i 30 minutter. Ta så av lokket, skru ned varmen til 200,  og stek i ytterligere 15-20 minutter.
Avkjøl brødet på rist. Brødet holder sesg best hvis du kun pakker det inn i et rent kjøkkenhåndkle.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s