Jeg sverger til et godt matpakkebrød. Det bør være mettende og holdbart.
Tilsett gjerne det melet og frø du måtte ha i skapet. Her har jeg brukt en hevekurv som gir det fine mønsteret på brødet. Et hverdagslig matpakkebrød må da også gjøres stas på.
1 stort rundt brød, eller 2 små
- 750 gr mel. Eks grovbakstmel, spelt
- 1 dl sesamfrø
- 1 dl linfrø
- 1/2 ts salt
- 1/2 ts sukker
- 2 ss olje
- ca. 5 dl vann
- 25 gr tørrgjær
Ha alt det tørre i en bolle sammen med tørrgjæren. Spe på med fingervarmt vann. Hvis du bruker en eltemaskin skal du kjøre i minimum fem minutter. La deigen være litt seg. Spe på med litt mer mel hvis du synes vann- og melforholdet er litt lite.
La deigen stå til heving til dobbel størrelse på et lunt sted. Del så deigen opp i to små emner eller elt deg kun ett brød. Sett til ny heving. Ca. dobbel størrelse.
Stek brødet på nederste rille i forvarmet ovn på 220 grader, ca. 40-45 minutter. Brødet holder seg sprøtt og godt om du oppbevarer det avkjølt i et kjøkkenhåndkle.
Samme brødet kan du lage elefritt og med lite gjær i jerngryte. Klikk HER for ELTEFRITT-KATEGORIEN