Tones meksikanske klassikere

lime_111031601

Av og til kjenner jeg på kroppen at jeg vil lage mat til mange. En veldig nerdete følelse jeg ikke kan beskrive. Så hva gjør man da? Jo, inviter inn venner som liker litt spice. Lag en meksikansk aften! Her kommer et lite utdrag av de rettene du fint kan servere til mange, eller kun til deg selv.

Grillet mørbrad på meksi-vis

  • Mørbrad av okse
  • Kryddermix, se under for hjemmelaget tacokrydder
  • limesaft og revet limeskall
  • Trepinner
  • Olivenolje

Kutt kjøttet i terninger og vend inn kryddermix, olje og litt limesaft. La marinere så lenge du har tid. Gjerne imens du lager de andre rettene. Tre kjøttet på ferdig bløtlagte trespyd, og grill i ovn eller på utegrillen. Riv over litt limeskall like før servering.

mexi1

Meksikansk ris

  • Basmatiris
  • Frisk koriander
  • Limesaft
  • Salt og pepper

Lag ris etter anvisningen på pakken. Rør inn hakket koriander, limesaft, salt og pepper. Dette er en av veldig mange varianter meksikansk ris. Denne er veldig frisk og god og passer perfekt til krydret mat.

Salsa

  • 3 paprika, gul, grønn og rød
  • 1 boks hakket tomat
  • 1/2-1 rødløk
  • 1 rød chili
  • 1 lime
  • 1 ts sukker
  • 2 fedd hvitløk
  • Salt og pepper
  • Litt frisk koriander

Ha alle ingrediensene i en blender og kjør til en fin masse. Smak til med sukker, salt og pepper. Avslutt med limesaft. Blir smaken for «rå», tilsetter du litt mer sukker.

mexi3

Guacamole
Jeg beregner vanligvis 2 avocado til 2 personer…

  • 2 avocado
  • 1/4 rødløk
  • 1 fedd hvitløk
  • Limesaft
  • Salt og pepper
  • God olivenolje

Mos avocado med en gaffel og tilsett finhakket hvitløk og rødløk. Spe på med olivenolje, limesaft og salt og pepper. Hvis du vil ha en guacamole med litt ekstrra futt, tilsetter du litt chili og koriander. Nydelig.

Grillet mais med parmesansmør

  • Maiskolber
  • 100 gr meierismør
  • 2 ss revet parmesan
  • 1 ss kryddermix
  • 1 lime

Stek eller grill maiskolbene. Kutt dem i passe biter og ha over i en bolle med lokk. På forhånd har du gjort klar smør, krydder og parmesan. Rist boksen så maiskolben blir godt blandet med smør og krydder. La ligge i minimum 5 minutter. Anrett med limesaft.

mexi4

Burritos
En burrito skal egentlig inneholde kjøtt, ost, guacamole og ris.
Men her skal man ha lov til å gjøre hva man vil.
Jeg fyllte de med kjøttdeig, ost, salat, tomater, rødløk og guacamole.
Rull de lett sammen og legg dem i ei ildfast form. Topp med revet ost, og rikelig hjemmelaget salsa, og gjerne jalapenos. Gratiner, 225 grader 10 minutter.

Nachos
Det som er så spennende med nachos, er at det blir forskjellig hver gang jeg lager det. Poenget er ikke å ha så mange ingredienser til topping, men har du ett par gode, så er det mer enn nok.
Velg mellom kjøttdeig, kylling eller biffsrimler. Retten er helt nydelig også helt uten kjøtt også.
Varme chipsen i ovnen i kun 2 minutter, 225 grader.
Anrett direkte på tallerken eller på et stort fat. Ha over revet ost. Gjerne cheddar. Fyll på med kjøttdeig, salat, tomater, guacamole, mais, salsa og avslutt med litt rømme og jalapenos.

Tacokrydder
Å lage sitt eget tacokrydder burde være en lov. Hverfall i helgene. Da har man litt mer tid enn vanlig. Fordelen ved å lage sin egen krydderblanding er at man vet nøyaktig hva det inneholder, og man spares for unødvendige tilsetningstoffer. Jeg føler også at man får en mye mer «renere» smak.
Lag så mye du ønsker, og oppbevar på glass.

  • 3 ss chilipulver
  • 2,5 ts tørket oregano
  • 2 ss spisskummin
  • 2 ss paprikapulver
  • 2,5 ts hvitløkspulver
  • 1,5-2 ss havsalt
  • 2 ts sort pepper
Advertisements