Nydelig speltbrød

den

1186045_10151829105060390_1656367662_nEt saftig speltbrød er utrolig godt,

holdbart og brød for hele familien.

  • 500 gram siktet spelt
  • 250 gram sammalt spelt
  • 1/2 ts tørrgjær
  • 1,5 ts havsalt
  • 5,5 dl vann
  • 0,5 dl appelsinjuice – kan sløyfes

Bland alt lett sammen i en bolle. La stå lunt på kjøkkenbenken i minimum 12 timer. Gjerne over natten. Om du gjør dette midt i uka, baker du bare ut brødet på ettermiddagen.

Hell deigen ut på melet bakebord. Jeg bruker et bakepapir, så slipper du griset på benken. Brett  deigen sammen i flere omganger for å gi deigen spenst. Ha den tilbake i bollen sammen med litt olje i bunnen. Sett til etterheving på et lunt sted i ca. 2 timer. (Etterhevingen kan fint droppes.)

Forvarm ovnen og jerngryten på 250 grader, varmluft. Pass på at gryten din tåler opp til 250 grader. Noen jerngryter kommer med en plastknott og den tåler ikke mer enn 200 grader. Har du en knott i stål, fungerer dette utmerket.
Når ovnen er varm og deigen er ferdig hevet, gjør du klar gryten og strør litt mel i bunnen før du heller i deigen. Strø evt over litt flaksalt. Ha på lokk og stek på nederste rille i 30 minutter. Ta så av lokket, skru ned varmen til 200,  og stek i ytterligere 15-20 minutter.
Avkjøl brødet på rist. Brødet holder seg best hvis du kun pakker det inn i et rent kjøkkenhåndkle.image

Reklamer