Fastelavnsboller

IMG_6363

Først litt historie: fastelavnstradisjonen stammer fra den katolske tradisjonen med å fete seg opp de siste dagene før fasten. Dagene er også kjent som karneval, som blir feiret storstilt i Amerika og Sør-Europa.

Fastelavn er egentlig tirsdagskvelden før fasten (som begynner askeonsdag), men blir også brukt om alle tre dager i fastelavnsperioden: fastelavnssøndag, blåmandag og fetetirsdag.

Fastelavnssøndag er også blitt kalt fleskesøndag, og var dagen for fråtsing. Da skulle det spises ni ganger i hvert hjørne av stua, for det skulle gi mat hele resten av året. Måltidet var flesk og feit suppe med melboller

IMG_6373

Hveteboller grunnoppskrift:
ca. 50 stk.

  • 150 g margarin
  • 5 dl melk
  • 50 g gjær
  • 1/2 ts salt
  • 1 1/2 dl Sukker
  • 2 ts malt kardemomme
  • ca. 13 dl hvetemel

1. Gjæren smuldres i en bolle. Tilsett melk og margarin og rør gjæren ut.
2. Tilsett sukker, salt og kardemomme. Bland i melet litt av gangen, til deigen slipper bollen lett. Sett til heving under et klede i ca. 1 time.
3. Trill bollene ut og etterhev på bakepapirkledd stekeplate i ca.30 minutter.
4. Stekes midt i ovnen på 225 grader i ca. 10 minutter. Avkjøles på rist.

Fyll bollene med pisket krem og eller syltetøy og et lite melisdryss.

Reklamer