Firkornbrød med hasselnøtter

IMG_6954

Å bake brød er avstressende. Jeg velger å tro det. Å kna en brøddeig er jo rene treningsøkta! Det liker jeg. Men mest av alt liker jeg den eltefrie måten å bake brød på. Da får jeg tid til så mye annet også. Knasende brød uten melk og nesten ikke gjær. Lager seg selv på kjøkkenbenken over natta. Har du en ildfast form med lokk eller en jerngryte, er du i gang du også.

Du velger selv hva du vil ha i brødet og hvilken meltype du vil bruke. Bruk det du har i skapet eller prøv min variant.

  • 100 gr forskjellige korn og hasselnøtter. Linfrø, gresskarkjerner, solsikkefrø, sesamfrø
  • 200 gr sammalt rug
  • 300 gr grovbakstmel
  • 1 ts salt
  • 1 knivsodd tørrgjær
  • 5 dl kaldt vann

Finhakk frø- og nøtteblandingen. (kan sløyfes).

Bland alt lett sammen i en bolle. La stå lunt på kjøkkenbenken i ca. 12 timer. 
Hell deigen ut på melet bakebord. Brett sammen i flere omganger for å gi deigen spenst. Ha den tilbake i bollen sammen med litt ojle i bunnen. Sett til etterheving på en varmt sted i ca. 2 timer. (Etterhevingen kan droppes.)

Forvarm ovnen og jerngryten på 200 grader, varmluft. Når ovnen er varm og deigen er ferdig hevet, gjør du klar gryten og strør litt mel i bunnen før du heller i deigen. Strø over litt flaksalt. Ha på lokk og stek på nederste rille i 30 minutter. Ta så av lokket og stek i ytterligere 20 minutter.
Avkjøl på rist.

Reklamer