Brød i jerngryte – Knasende lykke

den
IMG_6198Jakten etter det perfekte hjemmebakte brødet har tatt slutt. Endelig! Lite visste jeg om hvor fantastisk enkelt det er å bake steinovnsbakt brød hjemme. Smaken av den lett salte skorpa gir deg uventet lykke! Hevetiden er relativ lang, men er virkelig verdt å vente på. 

Bland kjapt sammen deigen kvelden i forveien, og du har nydelig steinovnsbakt brød neste dag.

Denne gangen laget jeg et helt enkelt brød med kun to typer mel. Her er det bare å la fantasien styre og lag din egen vri.

  • 300 gr hvetemel
  • 300 gr grovbakstmel
  • 5 dl kaldt vann
  • 1 knivspiss gjær
  • 2 ts salt 
  • Litt salt til toppen

Bland alt lett sammen i en bolle. La stå lunt på kjøkkenbenken i minimum 12 timer. Gjerne over natten. Om du gjør dette midt i uka, baker du bare ut brødet på ettermiddagen.

Hell deigen ut på melet bakebord. Jeg bruker et bakepapir, så slipper du griset på benken. Brett  deigen sammen i flere omganger for å gi deigen spenst. Ha den tilbake i bollen sammen med litt ojle i bunnen. Sett til etterheving på et lunt sted i ca. 2 timer. (Etterhevingen kan fint droppes.)

Forvarm ovnen og jerngryten på 250 grader, varmluft. Pass på at gryten din tåler opp til 250 grader. Noen jerngryter kommer med en plastknott og den tåler ikke mer enn 200 grader. Har du en knott i stål, fungerer dette utmerket.
Når ovnen er varm og deigen er ferdig hevet, gjør du klar gryten og strør litt mel i bunnen før du heller i deigen. Strø evt over litt flaksalt. Ha på lokk og stek på nederste rille i 30 minutter. Ta så av lokket, skru ned varmen til 200,  og stek i ytterligere 15-20 minutter.
Avkjøl brødet på rist. Brødet holder sesg best hvis du kun pakker det inn i et rent kjøkkenhåndkle.


 

Reklamer

3 kommentarer Legg til din

  1. Vilken bra blogg! Och vad fantastiskt lätt och kul du skriver! Dessutom ett bra recept, som jag måste testa någon gång. Men "grovbaksmel" är det fullkornsmjöl av vete (grahamsmjöl) eller är det en mjölblandning?/Roland

  2. Takk for fine ord:) Grovbakstmel er en melblanding jeg bruker ofte. Du står selvfølgelig fritt til å velge hvilket mel du vil:)

  3. Stemmer det ikke at grovbakst er en blanding av rug og hvete, fin og grov i blanding? http://www.mollerens.no/Produkter/Standard-Produkt/Hvete/Grovbakstmel/Veldig inspirerende brød, skal prøvde det så fort som mulig.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s