I kulissene hjemme hos Wenche

den

IMG_6571

Det er mai. Ute er det småkaldt og duskregn. Inne på kjøkkenet hos Wencke på Hisøya er det varmt. Her oser det av gjestfrihet og omtanke. Omtanke for gjestene og maten.

Kom inn! – Her er vi klare for sommeren, sier en våryr Wencke, mens hun knar brøddeigen. Wenche baker brød hver eneste dag. Fyller de med urter fra egen hage, og nye varianter dukker stadig opp. Det dufter fantastisk.. I kveld skal de bare ha et lite selskap på 22 gjester. Det virker som en lek for de to erfarne kokkene som disker iherdig opp med ett titalls småretter til meg.

Jeg vært så heldig å få være med Wenche og gjengen sin en hel dag. Vi pratet om maten, råvarene og gleden ved å lage mat sammen. Det er lenge siden jeg har vært så mett før lunsjtid, og dere skal nå få ta del i godsakene jeg fikk servert. Her er Wenches favoritter:

IMG_6589Focaccia
Ca 2 kg
hvetemel
3 ts salt
8 ss olivenolje
2 ss honning
2 pakke tørrgjær til 1 kg mel.
Vann til passe konsistens
Deigen skal være ganske løs, når den slipper bollen er den passe.  La den heve så lenge du har tid, gjerne 4-5-6 timer første gang den hever.

Bak ut rett i langpannen, med bakeunderlag – det liker jeg!

Gni hendene inn med olje og jobb med deigen et par minutter til den blir føyelig og god å jobbe med. Tenk på en du er glad i, og kna deigen til den er smidig og fin. Dette er balsam for sjelen….

Du kan gjøre slik: Trykk sorte oliven inn i deigen. Dryss på ca 1-2 ss maldonsalt og trykk ned et mønster av små groper (med tommelen) i deigen her og der. Legg på noen kvister frisk rosmarin. Tørket kan også brukes, men det er jo ikke det samme…….. Har vi blomster i hagen, gå ut å plukk noen, det ser lekkert ut!

Eller slik: Ha deigen løs og finn og hell halvparten rett i langpannen, strekk den ut. Legg et lag med pesto og ost, pass på slik at ikke osten kommer utenfor deigen (da smaker det pizza…) legg den andre halvparten av deigen over.

Eller slik: Bland krydder, blomster og alt du liker direkte i deigen før du heller i langpannen. Strø havsalt evt maldonsalt på toppen. La brødet etterheve i ca 20 minutter. Stekes midt i ovnen, ca 200 grader i ca 30-45-55 minutter. Se på fargen og trykk for å se om det er ferdig tidligere. Mulig det må stå lenger, avhenger av tykkelsen. Når du banker under, skal det være en litt ”hul” lyd.

Skjæres i små firkanter og kan settes i små skåler rundt om på bordene før gjestene setter seg.

Deilig sammen med aioli eller en god olivenolje og maldonsalt…

IMG_6597

Fiskesuppe
Suppa smaker selvfølgelig fantastisk nede i båthuset vårt. Det er imidlertid ikke sommer og sol hele året, så av og til må den nytes andre steder. Varm og god suppe smaker imidlertid fantastisk hele året! Lag gjerne suppa sammen med gjestene dine – det er alltid en god opplevelse. Ha noe godt i et glass og nyt.
Sett på gassen/komfyren og sett over gryta.
Når den er varm dekkes bunnen med olivenolje. 
Ha oppi chili og hvitløk – mye – et skal jo smake.
løk, gulrot og sellerirot .
Få den ”hemmelige ingrediensen” av Wenche. Er ikke Wenche der, lager du en blanding av god fiskekraft og hønsekraft (evt. Buljong).
Ha oppi vann. Ikke så mye. Husk du skal ha i rikelig med rømme og kremfløte også.
seterrømme og ekte kremfløte i gode mengder.

IMG_6644

La den koke til grønnsakene er møre.
Ha oppi fisken, først den hvite, så den røde. La den koke opp. Skru av platen. La suppa hvile i noen minutter.
Server gjerne med ferske reker og blåskjell ved siden av. Da kan gjestene selv blande det de ønsker. Og de kan sitte å «plukke» litt mens suppen trekker.

IMG_6641

Norsk hummer, kreps med hvitløksmør, hjemmerøkt makrell, nystekte urtebrød, fiskekaker, fiskesuppe, hjemmelaget pasta. Alt fra lokale produsenter. Et lite utvalg av hva man kan få servert hvis man besøker «hjemme hos Wenche». Her sammen med både datter og sønn som jobber fullt i familiebedriften.

IMG_6620 IMG_6640

IMG_6580

IMG_6673

Reklamer