Sommerens grillmat – Tilbehør

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

For mange er tilbehøret til grillmaten nesten noe av det viktigste. Enig!, svarer jeg. Grillet mais, kremet potetsalat og den grønne salaten har vi spist oss ganske så mette på. Og vi trenger noe nytt. Men ikke misforstå meg her nå. Man tuller ikke med potetsalaten! Eller kanskje?

Her er uansett mine varianter man aldri går lei:
Chimichurri
Er et must når det kommer til grilling. Pensle kjøttet eller ha det ved siden, eller som en «pesto» til pastaen dagen etter. Her har jeg to varianter. Lek gjerne med urtene her, og finn din favorittmix. Lag dobbel porsjon som du har på fjonge glass med lokk.

5 hvitløkfedd
1 stor bunt persille, koriander og basilikum
1-2 rød chili, finhakket
1/2 ts tørket oregano (kan sløyfes)
1 ts salt
6 ss hvitvinseddik
3 dl olivenolje
Med eller uten:
1/2 rødløk
1/2 paprika
1 finhakket tomat
Finhakk alle ingrediensene for hånd, og spe med eddik og god olivenolje.

Amerikansk BBQ-saus
En saus som jeg pleier å lage ofte. Oppbevar på glass med lokk, så har du alltid en redning til kjøttet. Nydelig som lunt tilbehør.

1 stk løk
2 stk rød chili
2 ss olje
2 ss soyasaus
2 boks hermetiske tomater
¾ dl eplecidereddik
1 ss sterk dijonsennep
½ ss worchestershiresaus
2 ss brunt sukker
1 ½ ss paprikapulver
1 ts kajennepepper
1 ts salt
2 ts grovmalt pepper

Finhakk løk og de øvrige ingrediensene. Surr løk og hvitløk blank. Ha i resten av ingrediensene. La putre på svak varme i minst 1 time. Serveres avkjølt eller lun til alle typer grillet kjøtt.

Rødløkskompott
Veldig godt tilbehør til all slags kjøtt, og ekstra godt til pølser. Lag gjerne opp litt ekstra, siden den kan oppbevares en stund i kjøleskapet.

2 store løk, hakket
2 hvitløksfedd, finhakket
1 ss matolje
1 ss brunt sukker
1 ts frisk timian eller rosmarin, finhakket
4 ss balsamico
litt havsalt

Varm oljen i en stor stekepanne.Tilsett løk og hvitløk. Rør godt til løken er blank og passe myk.
Dette tar litt tid, men det er nødvendig for å få frem sødmen i løken. Rør i brunt sukker, timian
eller rosmarin og balsamico. Rør konstant til balsamicoen er redusert, og blandingen har en
fin, dyp brunfarge. Smak til med salt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kryddersmør

Sommerens must til grillmaten. Fantastsik til å steke grønnsaker, fisk eller krutonger i også. Mulighetene er mange.

Mykt meierismør
Chili
Hvitløk
Revet sitronskall
Diverse urter
Pepper og flaksalt

Ha alle ingrediensene i en blender og rull som en pølse i matpapir. Oppbevar gjerne i fryseboksen.

 
 
 
 
 
 

Fransk potetsalat
1 kg nypotet
2-3 vårløk
4 ts dijon sennep
2 dl god olivenolje
4 ss hvitvinsedikk
Salt og pepper eller urtesalt
Friske urter, gressløk, dill

Kutt potetene i grove terninger med skallet på. Kokes i lettsaltet vann, til de er møre. Ha kjapt over i et dørslag og skyll med iskald vann.
Lag dressingen. Bland sennep, olje og eddik. Pisk lett med en gaffel. Eller rist i et syltetøyglass med lokk. Finhakk urter og vårløk og bland i. Salt og pepper.
Ha over potetene i en stor bolle før du anretter på serveringsfatet.
Potetsalaten passer perfekt til sommerens grillmat. Fisk, kylling og kjøtt.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Grillet paprika med fetakrem og baconsnurr
Snitt paprika på langs. Ta ut innmaten og fyll med fetaost blandet med rødløk, chili, hvitløk, friske urter og urtesalt.
Surr bacon rundt og grilles på svak varme eller i stekeovnen i ca. 10 minutter, 200 grader.
Passer kjempefint som tilbehør til all grillmat eller bare som en snack.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sommersalat med tomat, jordbær og balsamico
Da jeg første gang fikk servert denne salaten, tenke jeg, JA, endelig!
Denne salaten er og forblir min favoritt. Kombinasjonen av disse ingrediensene, er helt magisk.
Bare lukten av friske jordbær, frisk basilikum og koriander gjør noe med meg. Prøv selv, da vel.

Smakstomater
Jordbær
Rødløk
Mozzarella
Frisk basilikum
Frisk koriander (litt)
God olivenolje
Balsamico
Flaksalt

Skjær tomater, rødløk, jordbær og mozzarella i skiver. Legg lagvis på et fat. Finhakk urtene, og ha over. Topp salaten med rikelig olivenolje og balsamico. Litt flaksalt til slutt.


Rømmedressing

Når det kommer til dressing, har nok de fleste sine egne favoritter, og jeg skal være forsiktig med å mene noe som helst her….
MEN, uansett deler jeg disse oppskriftene vi bruker her i huset hele året rundt. Enten det er topping på pizzaen, tilbehør til fisk, biff, eller på focaccia. Mulighetene er uendelige.

1 boks lettrømme eller creme fraiche
1-2 fedd hvitløk
2 ts majones
2 ts hvitvinseddik eller sitron
1 klype sukker
Salt og pepper eller urtesalt

Smak til. Her kan man i tillegg tilsette finhakket urter og eller litt ketchup.

Reklamer

5 kommentarer Legg til din

  1. Hei! Nå ligger dette innlegget som dagens anbefaling på Lesernes VG, og jeg deler det muligens på Facebook også: http://www.facebook.com/lesernesvg Hilsen Magne og VG Nett.

  2. ….og takk for at VG la det ut. Da fant jeg din side med mye fristelser!

  3. Heidi sier:

    De fylte paprikaene skal jeg jammen prøve. Hørtes supergodt ut 🙂

  4. Silje sier:

    De paprikaene skal prøves neste gang vi skal grille!! Så nydelige ut 🙂

  5. Ja, de blir supergode. Fyll de med det du måtte ha i skapet;) Lykke til. Tone

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s